Ondanks dat we onze mond en tanden de hele dag door gebruiken denken we er niet vaak over na. Toch is het een interessant onderdeel van ons lichaam waar veel over valt te vertellen. Het is alleen al fascinerend om te bedenken dat we eerst melktanden hebben en na verloop van tijd tanden wisselen. Je vraagt je misschien ook af hoeveel tanden de mens heeft. Hier zullen we hierna verder op in gaan.
Aantal tanden in een Volwassen gebit
Vanaf dat kinderen 5 of 6 jaar oud zijn beginnen de melktanden uit te vallen en maken ze plaats voor volwassen tanden. Het interessante is dat niet iedereen hetzelfde aantal tanden heeft. Het totale aantal ligt tussen de 28 en 32 tanden evenredig verdeeld over de onderkaak en bovenkaak.
Dit zijn het aantal tanden van een volwassen gebit:
- 8 snijtanden
- 4 hoektanden
- 8 premolaren, dit zijn de kiezen die direct achter de hoektanden zitten
- 8 tot 12 kiezen, waaronder ook verstandskiezen
De tanden uit een volwassen gebit zijn permanent en worden dus niet meer vervangen door andere tanden. Daarom kiezen veel volwassenen voor een beugel voor het corrigeren van een overbeet of scheve tanden.
Aantal Melktanden bij kinderen
In een mensenleven speelt er zich van alles af in onze mond. Ons gebit veranderd door de jaren heen. We worden namelijk geboren zonder tanden. Na verloop van tijd krijgen we onze eerste tandjes en die wisselen we later voor een volwassen gebit.
Tanden bij baby’s
De meeste baby’s worden geboren zonder tanden, maar heel soms komt het voor dat je al tandjes kunt zien bij de geboorte. Desondanks krijgen de meeste baby’s hun eerste tandjes als ze tussen de 4 en 12 maanden oud zijn, met een gemiddelde rond de 6 maanden. Het is interessant om te weten dat er tegelijkertijd met de komst van tandjes ook veranderingen plaatsvinden in de stoelgang van baby’s. De stinkende vieze luiers in die periode zijn berucht.
Kinderen vanaf 3 jaar krijgen een volledig (melk)gebidt
Als alle tandjes bij kinderen door zijn hebben ze 10 boventanden en 10 ondertanden. In totaal kinderen als ze ongeveer drie jaar oud zijn dus 20 tanden. Kinderen groeien heel snel, hun hoofd blijft hierbij iets achter, maar in de loop van de tijd ontstaat er toch de nodige ruimte waardoor ze uiteindelijk te weinig tandjes hebben om hun gebit te vullen. Dit is de tijd dat kinderen hun melktanden gaan wisselen. Meestal gebeurt dat als kinderen 5 of 6 jaar oud zijn.
Verstandskiezen
De verstandskiezen in een gebit komen niet direct door als kinderen hun melktanden wisselen. Pas als kinderen ouder zijn en bijna volwassen, komen verstandskiezen door. Meestal gebeurt dit tussen de 17 en 21 jaar. Je kunt maximaal vier verstandskiezen krijgen, twee onder, twee boven en aan elke kant 1. Desondanks zijn er ook mensen die helemaal geen verstandskiezen krijgen.
Verstandskiezen trekken
Omdat mensen sinds de industriële revolutie meer bewerkt voedsel zijn gaan eten zijn de kaken steeds minder goed gaan groeien. Dit is de reden dat er vaak te weinig ruimte is voor de verstandskiezen. Het behouden van deze kiezen kan voor infecties zorgen en tegen de andere tanden aandrukken waardoor ze scheef komen te staan. Om dit te voorkomen kun je ervoor kiezen om de verstandskiezen te laten trekken. Er zijn nog andere redenen die we hier voor je op een rijtje zetten:
- Als de kies de naastgelegen kiezen aantast.
- Als je regelmatig ontstoken tandvlees hebt rondom de kies omdat je er niet goed bij kan met een tandenborstel, flos of tandenstokers.
- Wanneer er cariës in de kies zit.
- Wanneer de verstandskiezen zozeer tegen de rest van het gebit drukken dat tanden scheef komen te staan.
Voordat een verstandskies getrokken wordt zal de tandarts een röntgenfoto maken. In sommige gevallen zitten de wortels namelijk om andere wortels, of heel diep in de kaak. Als de ingreep ingewikkeld is kan besloten worden dat het noodzakelijk is om de kies bij een tandchirurg te laten verwijderen. Meestal wordt de kies getrokken door gebruik te maken van plaatselijke verdoving, maar in het ziekenhuis kan men ook kiezen voor algehele narcose.
Het trekken of verwijderen van de verstandskies is een stuk lastiger dan het verwijderen van andere tanden, maar ondanks dat neemt het meestal niet veel tijd in beslag. Wel kan het wat nare tijdelijke verschijnselen opleveren zoals:
- Direct na het trekken van de kies kan je wang opzwellen.
- Je kaak en de plek waar de kies zat kan gevoelig en pijnlijk zijn.
- De plek van de getrokken kies kan nog een beetje bloeden.
- Je kunt temperatuurverhoging krijgen.
- Tijdelijk zal je kaak niet zo flexibel zijn
Om te zorgen dat de wond in je mond snel heelt, zal er eerst een kompres op geduwt worden zodat het bloeden gestelpt wordt. Daarna moet je een aantal dagen voorzichtig zijn met de dingen die je eet en drinkt. Je mag bijvoorbeeld geen koffie, thee en alcohol drinken, en ook roken wordt ten stelligste afgeraden. Om de pijn te beperken kun je een Paracetamol of Ibuprofen nemen.
Geef een reactie