Hoe heet een kruising tussen een leeuw en een tijger?

Hoe heet een kruising tussen een leeuw en een tijger?

Hoe heet een kruising tussen een leeuw en een tijger

Als door de dierentuin loopt heb je het jezelf vast wel eens afgevraagd, Hoe heet een kruising tussen een leeuw en een tijger? Het antwoord is simpel.

Wat is een liger?

Liger, nakomelingen van een mannelijke leeuw en een vrouwelijke tijger. De lijger is een in dierentuinen gefokte hybride, net als de tijger, die het resultaat is van het paren van een mannelijke tijger met een vrouwelijke leeuw. De lijger en de tijger hebben kenmerken van beide ouders, in wisselende verhoudingen, maar zijn over het algemeen groter dan beide. Men denkt dat de meeste, zo niet alle, mannelijke lijgers en tijgers steriel zijn. De vrouwtjes kunnen echter af en toe jongen voortbrengen. De termen lijger en tigon zijn samentrekkingen van de woorden leeuw en tijger.

Lijgers zijn meestal groter en zwaarder dan leden van hun oudersoort. Biologen suggereren dat de grote omvang van de lijger, of “groeidysplasie”, het gevolg is van de afwezigheid van bepaalde groeibeperkende genen. Vrouwelijke leeuwen paren hun hele leven met verschillende mannelijke leeuwen, dus de genen van een mannelijke leeuw zijn aangepast om de groei van zijn nakomelingen te maximaliseren, aangezien zijn nakomelingen mogelijk moeten concurreren met die van andere mannetjes die door dezelfde leeuwin worden geproduceerd.

De genen van vrouwelijke leeuwen zijn echter aangepast om de effecten van de groei-maximaliserende genen van mannelijke leeuwen teniet te doen of te dempen, zodat leeuwen binnen een bepaald groottebereik blijven. Tijgers, aan de andere kant, hebben niet zo’n competitieve paringsstrategie, en veel biologen beweren dat tijgerinnen niet over de groeibeperkende aanpassingen van hun leeuwin-tegenhangers beschikken.

Als gevolg hiervan is de invloed van de groeimaximaliserende aanpassingen van mannelijke leeuwen groter, waardoor lijgers groter kunnen worden dan hun ouders. Voor tijgers worden echter groeibeperkende genen gevonden in zowel mannelijke tijgers als vrouwelijke leeuwen, dus hun nakomelingen bezitten een overvloed aan deze genen, wat verantwoordelijk is voor hun kleinere formaat.

Hoe ontstaat een liger?

Een lijger, het resultaat van een paring tussen een mannelijke leeuw en een vrouwelijke tijger in een gevangenschap. In de natuur wordt kruising tussen deze afzonderlijke soorten voorkomen door prezygote reproductieve isolatiemechanismen (RIM’s), zoals verschillen in gedrag, en door niet-biologische factoren, zoals verschillen in verspreidingsgebied. De meeste, zo niet alle, mannelijke lijgers en veel vrouwelijke lijgers die per ongeluk of met opzet ontstaan, ontwikkelen geen functionele geslachtscellen. Een dergelijke hybride steriliteit is een postzygote RIM.

De grootste lijgers worden vaak langer dan 3,3 meter (10,8 voet) en wegen meer dan 400 kg (900 pond); er zijn echter meldingen van enkele personen die meer dan 1.000 kg wogen (1 metrische ton [ongeveer 2.200 pond]). Tigons daarentegen zijn meestal even groot of kleiner dan hun ouders, omdat de groeibeperkende genen door beide ouders worden gedragen.

Verschil leeuw, tiger en liger?

Hoewel leeuwen en tijgers in het wild kunnen paren, zijn ze gescheiden door geografie en gedrag, en dus komen alle bekende lijgers voort uit een toevallige paring tussen leeuwen en tijgers en uit gerichte fokpogingen die hebben plaatsgevonden in gevangenschap. Het eerste bekende fokken van een leeuw en een tijgerin in gevangenschap vond waarschijnlijk ergens aan het einde van de 18e eeuw plaats. Er wordt gedacht dat er ongeveer 100 lijgers en minder dan 100 teeuwen bestaan. Veel nationale regeringen en dierenrechtenorganisaties beschouwen het fokken van leeuwen en tijgers als onethisch, omdat lijgers vaak geboorteafwijkingen krijgen die kort na de geboorte de dood tot gevolg hebben en vatbaar zijn voor zwaarlijvigheid en abnormale groei die stress op hun interne organen legt. Bovendien hebben lijgers en tijgers problemen met de interactie met leden van hun oudersoort, omdat hun gedragskenmerken zich vaak manifesteren als een mix van de gewoonten van beide soorten in plaats van de een of de ander (zie ook sociaal gedrag van dieren). Andere tegenstanders van de lijgerkweek wijzen erop dat lijgers vaak waardevolle ruimte innemen in dierentuinen die beter kunnen worden gebruikt als leefgebied voor bedreigde diersoorten.

Redactie - jouwurl.nl

Geef een reactie